top of page
04.jpg

Langste boomgaard van Europa

Het idee om ‘de oprijlaan’ van Tiel en omgeving - oftewel de restruimte langs de A15 en de Betuwelijn - te voorzien van eigen DNA (fruitbomen) ontstond in de creatieve kraamkamer van Stichting Hart voor Tiel.

Caro Agterberg zette dit idee om in een ontwerp en won hiermee de ontwerpwedstrijd ‘Maak Gelderland Mooier’. Het project kent grote stakeholders zoals ProRail en RWS.

De energietransitie heeft óók haar oog op precies deze restruimte laten vallen. Op dit moment wordt gewerkt aan de prachtige combinatie van duurzame energie en fruitbomen. Het plan is dat mensen in de komende jaren langs de A15 zowel kunnen ervaren wanneer de Betuwe in bloei staat áls kunnen zien dat onze regio hard meewerkt aan de energietransitie.

02.jpg
03.jpg
snoek.jpg
01.jpg
01 Opknappen stegen - radiaal vaag .jpg

In het Scheidingsstraatje komen heden en verleden mooi bij elkaar. Bewoners hebben zich de laatste jaren ingezet om er telkens meer geveltuintjes aan te leggen en te verzorgen. Langzamerhand is het het groenste steegje van de hele stad geworden.

Sinds een paar jaar vind je er nu ook een handgeschilderd oud decreet op één van de muren. De ons helaas ontvallen oud journalist Huub van Heiningen heeft deze tekst opgegraven tijdens zijn dagelijkse speurwerk in het Regionaal Archief.

Tiel kent veel stegen. De meeste waren verworden tot gangetjes vol met graffiti.

In 2016 zijn we begonnen om de stegen één voor één aan te pakken en ze naast een schoonmaakbeurt ook elk een bijzondere ‘touch’ mee te geven van verleden of heden.

​

01 Opknappen stegen .jpg

Opknappen van de stegen

13b kopstukken op de koornmarkt.jpg

Kopstukken

Kopstukken heette zijn expositie. Fotograaf Raphael Drent legde bekend Tiel vast in een prachtige serie foto’s. Na de tentoonstelling verdwenen ze in het archief. Tot 2019. Nu hangen er weer een aantal in de stad. Bekende Nederlanders met Tielse roots in het Klompstaatje en beroemd in Tiel aan de Koornmarkt.

13b stadswandelingKlompstraatjeDrentFoto_JB_5345.jpg
13b kopstukken op de koornmarkt.jpg
borduren.jpg

Uit 't museum aan de gevel

02a Uit t museum aan de gevel.jpg

Ponsioen

De Tielse schilder Johan Ponsioen heeft in de jaren dertig verschillende Betuwse ‘koppen’ vastgelegd. Vele zijn verdwenen in privé-bezit, een enkeling is nog terug te vinden in het Streekmuseum. Gelukkig gaven de erven Ponsioen toestemming om de drinker en de kerseneter groot af te beelden op de Tielse gevels. Te vinden op het Plein en aan de Damstraat.

Collectie Landwehr-Vogels

De Ruiterstraat had een grijze wand met talloze dichtgezette ramen. Nu hangt er een bijzondere verzameling van borduur-patronen uit de bijzondere collectie Landwehr-Vogels. De gehele collectie is te zien bij het Regionale Archief te Tiel.

02b uit t museum aan de gevel.jpg
VVV-Kiosk-in-volle-glorie sepia - onderste deel.jpg
03 Kiosk.jpg

Kiosk behoed voor sloop

Bijna was de oude kiosk op de Veemarkt ten prooi gevallen aan de sloophamer. Maar samen met oplettende burgers kon Stichting Hart voor Tiel dit voorkomen. In 2020 is de oude VVV-kiosk met vereende krachten weer in oude glorie hersteld. Veel dank aan Waardevol Tiel en de Oudheidkamer.

opheffing.jpg

Leeg stand is voor veel steden een probleem. Het ontsiert het winkelgebied. Gelukkig geven eigenaren af en toe toestemming aan Stichting Hart voor Tiel om een winkelpui een bijzonder aanzicht te geven. Elke keer verandert dit natuurlijk weer als een pand verhuurd wordt. In de Waterstraat en Voorstad zijn er een aantal geplaatst (geweest).

Leegstand

04 Leegstand.jpg
pexels-madison-inouye-1101125.jpg
06 taal vd streek.jpg

Taal van
de streek

De taal van de streek terugbrengen in de vorm van gedichten die directe relatie hebben met de stad of in het dialect zijn geschreven. In Tiel zijn er inmiddels twee te vinden van eigen bodem. In de Waterstraat het gedicht van Ton Schiltmans in dialect (bij de betuwseboer- een schilderij van Ponsioen) en in de Weerstraat het gedicht Champions van stadsdichter Sven Ariaans.

druppels.jpg

Make!

Pop-up store van Make! was een feit van november 2016 tot januari 2017. Samen met Stichting Hart voor Tiel zetten de leerlingen van het ROC Rivor deze droom in gang, het werd uiteindelijk een 3d print-winkel. Drie maanden hebben de leerlingen deze draaiende gehouden in de stad. Met dank aan Multimaker, Hart van Tiel, de Rabobank en diverse andere partijen. Een bijzonder, tijdelijk project.

07 Make!.jpg
bestrating.jpg

Woorden van de Tijd

Elke generatie heeft in haar jeugd een eigen taal, haar eigen woorden. Meestal gaan ze verloren door het verstrijken van de tijd.  Elk jaar worden in Tiel een paar van deze woorden gevangen in hardsteen en zo bewaard voor volgende generaties. De woorden worden bepaald en vormgegeven door de leerlingen van het LingeCollege Lyceum te Tiel. Na 6 weken les over taal en haar vormontwikkeling. De woorden worden door Steenhouwerij Van Luijn te Tiel in een tegel vereeuwigd en aan het eind van ieder jaar in deze straat gelegd. Woorden van de Tijd is een initiatief van Stichting Hart voor Tiel en wordt ondersteund door ondernemersvereniging Hart van Tiel in samenwerking met de Gemeente Tiel en de Rabobank. Inmiddels liggen er al 20 woorden in de Weerstraat. Eind 2022 komen er weer een paar bij.

06b woordenTijd2017.jpg
06b Savage.jpeg
06c woorden van de tijd 2018.jpg
06d drip.jpg
bottom of page